AFM waarschuwt de consument voor nieuwe cryptocurrency
Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kunnen consumenten beter niet beleggen in nieuwe cryptomunten. Zij zeggen dat de digitale munten risico"s met zich meebrengen op het gebied van oplichting.
Het gaat dan om de Initial Coin Offerings (ICO"s) waar het AFM voor waarschuwt. De bekendste cryptomunt, de Bitcoin, is inmiddels ongelooflijk populair geworden bij jonge beleggers die (snel) geld willen verdienen. Deze ICO"s worden echter ook steeds populairder, vooral bij kleine ondernemingen die er geld mee ophalen bij investeerders.
Investeerders krijgen in ruil voor geld een cryptomunt die in principe uit kan worden gegeven wanneer de startup klaar is met haar product of dienst. De waarde van deze munten staat niet vast, maar fluctueert aan de hand van het succes van de startup - een hele onzekere vorm van beleggen dus. Het is lastig om te achterhalen wie de ICO"s uitdeelt vanwege de anonimiteit. Zo kunnen nepbedrijven of personen onder valse namen zich voordoen als een organisatie met veel verstand van ondernemen. Met de ICO"s kunnen zij dan toch geld weten los te maken bij onwetende slachtoffers. Met de ICO"s zijn al miljarden dollars opgehaald.
Een van de redenen dat dit in Nederland een makkelijke manier voor al dan niet legitieme bedrijfjes om geld op te halen, is omdat cryptocurrency niet onder toezicht staan van de AFM.
Oplichting
Volgens de AFM zijn deze ICO"s echter geen verstandige investering. Zij laat weten dat er sprake kan zijn van oplichting, misleiding en manipulatie. ICO"s zijn in het buitenland al meerdere malen gebruikt om investeerders op te lichten. In China en Zuid-Korea zijn ICO"s zelfs al verboden. Omdat cryptomunten de laatste tijd zo populair zijn, vreest de AFM dat de nieuwe investeringsmogelijkheid kan zorgen voor problemen.
Een gebrek aan transparantie van de aanbieders van de ICO"s zorgt ervoor dat het lastig is om te beoordelen wat de waarde is van een digitale munt.
De AFM gelooft dat de nieuwe blockchaintechnologie die gepaard gaat met cryptocurrency aantrekkelijk is voor oplichters. De redenen hiervoor zijn dat de blockchain volledig anoniem is en dat iedereen over de hele wereld mee kan doen. Er kan dan volgens de AFM gemakkelijk geld worden witgewassen door criminelen en kan er een piramidezwendel worden opgezet.
Dirk Scheringa
De ex-DSB-bankier Dirk Scheringa heeft zich eerder deze maand gekoppeld aan het bedrijf ICO HeadStart. Scheringa wil startende ondernemers hulp bieden en meer duidelijkheid rondom ICO"s creëren. Hij was eigenaar van DSB, een bank die in 2009 failliet ging. Hij heeft nogal wat kritiek ontvangen voor dubieuze praktijken die ervoor hebben gezorgd dat de DSB bank ten onder ging.
Ook de start van dit nieuwe ICO-bedrijf roept weer een hoop vragen op wat betreft de ethiek van de situatie, mede vanwege het verleden van de ex-bankier. Daarnaast staan ICO"s er om bekend dat ze gebruikt worden om mensen op te lichten.
Voor de start van dit bedrijf is 10 miljoen dollar nodig, geld dat zij wilt ophalen met haar eigen ICO"s. De cryptocurrency van het bedrijf krijgt de naam Mother of all Tokens (MoaT).
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen