Places logo
Menu

De voor- en nadelen van de kortere werkweek

De voor- en nadelen van de kortere werkweek

Een kortere werkweek: voor veel mensen klinkt het als de ideale droom. We leven in een tijd dat de "normale" 9 tot 17 mentaliteit verleden tijd is en ons zakelijke leven zich langzaam vermengd met ons privéleven. De kortere werkweek lijkt de oplossing voor veel van de hedendaagse mentale en fysieke problemen die mensen overhouden aan het werkleven. Maar wat zijn de resultaten van een kortere werkweek en wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel van Places.nl lees je er meer over.

Het voordeel van een kortere werkweek

Een kortere werkweek zou veel gezondheidsklachten tegengaan. Vooral millennials krijgen enorm vaak te kampen met burn-out klachten door de druk van het werk. Door minder te werken zouden deze klachten en andere psychische klachten die gelinkt zijn met het werk verminderen. Hierdoor zou ook het algehele ziekteverzuim verminderen. Daarnaast zou een kortere week voor meer focus zorgen bij de medewerkers waardoor zij productiever zijn op de momenten dat zij wel moeten werken. Dit is te verklaren met de Wet van Parkinson. Die stelt namelijk dat wanneer iemand meer tijd heeft, hij of zij die tijd ook benut. Wanneer de medewerkers dus minder uren hebben om te werken, zullen zij hun werk ook in die uren af kunnen hebben omdat ze zich daarop aanpassen. Daarnaast zijn ze extra gemotiveerd door die paar uur extra vrije tijd.

Hoeveel uur werkt Nederland nu?

Met een kortere werkweek wordt een werkweek van 30 uur bedoeld. Maar hoeveel korter is dat nu eigenlijk voor de meeste mensen? De gemiddelde Nederlander werkt namelijk maar 31 uur in de week volgens de NOS. Dit enigszins lage gemiddelde komt vooral omdat 4,4 miljoen Nederlanders niet fulltime werken. Met andere woorden: bijna de helft van werkend Nederland werkt minder dan 35 uur in de week.

Een kortere werkweek is niet nieuw

Het komt de laatste tijd weer vaak in het nieuws dat veel Nederlanders en vakbonden pleiten voor een kortere werkweek, maar dit fenomeen is niet nieuw. Nog geen 24 jaar geleden werkten we met z'n allen gemiddeld 37 uur in de week. Tien jaar geleden was dit gemiddelde al gezakt naar 34 uur. Langzamerhand verkort werkend Nederland de werkweek dus al uit zichzelf.

Hoe zit het met de lonen?

Maar als je personeel minder gaat werken, mag jij ze dan ook minder betalen? Het hele idee van de kortere werkweek is dat het personeel wel evenveel betaald krijgt als eerst.

De invloed op de motivatie

Een korte werkweek zou invloed hebben op de motivatie van het personeel. Omdat zij een paar uur extra vrije tijd hebben, zouden ze gemotiveerder en beter gefocust op het werk verschijnen. Die motivatie schijnt ook te komen doordat het personeel wel evenveel verdient als bij een "normale" werkweek. Uit onderzoek van ADP komt namelijk dat 78% van de werkenden liever geen salaris inlevert om een paar uur minder te hoeven werken. Geld is daarom wel een grote factor bij de overweging of een kortere werkweek gewild en haalbaar is.

Het nadeel

Het grote nadeel van deze nieuwe aanpak is dat het ook enorm kan omslaan. Minder tijd op je werk kan namelijk ook resulteren in een hogere werkdruk. Juist voor mensen die nu al tijdsdruk voelen op hun werk, kan het enorm lastig worden wanneer er minder uren zijn om aan het werk te zitten.

Voorbeeldbedrijven

Bij ons in Nederland is de korte werkweek nog niet gerealiseerd. Er zijn echter wel enkele bedrijven die de eerste stappen in de goede richting hebben gezet. Achmea heeft bijvoorbeeld al laten weten dat bij hen de korte werkweek vanaf januari 2021 realiteit wordt. De medewerkers van Achmea werken vanaf dan 34 uur per week voor hetzelfde loon.

Buiten Nederland wordt er al meer aandacht aan besteed. In Zweden is de korte werkweek vanaf afgelopen jaar ook een feit. Met werkdagen die slechts zes uur duren, voelt werkend Zweden zich minder moe, meer gemotiveerd en zijn de resultaten van het verrichtte werk nog altijd even hoog als eerst. Zweden heeft het bewezen: minder werken werkt!

Conclusie

In theorie klinkt de korte werkweek nog altijd ontzettend aantrekkelijk in de oren van veel Nederlanders. Het eerste grote bedrijf is zelfs al om! Met alle voordelen die de nieuwe aanpak te bieden heeft, is het zeker het overwegen waard. Of Nederland in één keer overstag gaat? Waarschijnlijk niet. Een verandering zoals deze gaat langzaam en in stapjes, maar je kan al wel vast nadenken welk van die stapjes jij alvast kan zetten.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!